Stationära system är lämpliga för olika typer av avfall och områden. Den vanligaste typen av system hanterar hushållsavfall för bostäder och verksamheter med jämförligt avfall.
Utvecklingen har gått mot att systemen hanterar fler avfallsslag (fraktioner) och större andel kommersiella verksamheter. En liten stationär anläggning (t.ex ett sjukhem) kan bestå av endast ett par inkastpunkter och en terminal inrymd i ett garage. En stor anläggning kan ha en fristående terminalbyggnad med 5-10 containrar, flera kilometer med rörsystem och hundratals inkast.
Teknik
Inkastpunkter plaseras inomhus eller utomhus. Normalt har varje fraktion ett separat inkast som sedan ansluts till rörsystemet. Tömning sker normalt 2-3 ggr/dag .
Rörsystemet, som är gemensamt för alla fraktioner, förläggs antingen inomhus (t.ex garage) eller i mark och ansluter inkastpunkterna med terminalen där avfallet samlas upp och lagras i fraktions specifika containrar.
Terminalen är den centrala delen i anläggningen. I terminalen finns utrustning som skapar undertrycket (sugförmågan) och containrarna i vilka avfallet lagras inför bortforsling. Där finns också styr och övervakningssystemet för hela anläggningen.